Blogeja

Millaisia blogeja on olemassa?

 

Blogeja pidetään lähes aiheesta kuin aiheesta. Kun suunnittelet oman blogin aloittamista, on tärkeää miettiä, mistä aiheesta sinulla riittää sanottavaa. Mistä aiheesta olet erityisen kiinnostunut tai mihin aiheeseen suhtaudut intohimolla? Tämä aihe voi liittyä esimerkiksi yksityiselämääsi. Saatat sairastaa jotakin harvinaista sairautta, johon liittyviä asioita haluaisit jakaa tai johon liittyviä ennakkoluuloja haluaisit hälventää. Saatat myös harrastaa jotakin mielenkiintoista harrastusta, johon suhtaudut intohimoisesti tai asua maassa, jonka koet erityisen mielenkiintoiseksi. Nämä kaikki voivat olla hyviä blogien aiheita.

Muoti- ja sisustusblogit ovat erityisen suosittuja

Erityisen suosittuja ovat muoti- ja sisustusblogit, jotka antavat lukijoilleen inspiraatiota omaan pukeutumiseen sekä sisutamiseen. Kauniit kuvat sekä huolitellut asukokonaisuudet ja viimeistelty sisustus ovat näiden blogien kulmakiviä. Muotiblogien seuraajat ovat usein nuoria tyttöjä ja osa onkin kritisoinut näiden blogien levittämää kerskakulutuskulttuuria, joka saattaa vaikuttaa erityisen voimakkaasti nuorten tyttöjen ja naisten kulutuskäyttäytymiseen.

Mutta entä kun muotibloggaaja kasvaa ja aikuistuu – miten blogin käy tässä vaiheessa? Ainakin Suomessa on selkeästi nähtävillä, että monet suositut muotibloggaajat perustavat aikuistuttuaan muotibloginsa rinnalle vauvablogin, jossa kerrotaan perheenlisäyksestä ja perheenlisäyksen moninaisista vaiheista. Äitiyden herättämät tunteet jaetaan tässä blogissa, muotiblogin sisällön jatkaessa pääasiassa edelleenkin muodin saralla. Suosittu Mungolife on tästä oivallinen esimerkki.

Tosin aikuistuminen näkyy muotiblogissakin yleensä tyylin muuttumisena ja mahdollisesti esimerkiksi hääpostausten astumisena mukaan bloggaajan aihepiireihin luonnollisena osana bloggaajan elämää. Osalla blogaajista kuluttamiseen liittyvät arvot saattavat aikuistumisen ja perheen perustamisen myötä kokea melkoisen muutoksen. Tämä voi näkyä myös lukijakunnan muutoksena.

Sisustusblogit voivat auttaa luomaan trendejä. Esimerkiksi kokovalkoista sisustusta on näkynyt suomalaisissa blogeissa runsaasti, mikä on saattanut osaltaan vaikuttaa tämän sisustustyylin suureen suosioon. Tosin nyt tuntuu, että kokovalkoinen sisustus alkaa pikkuhiljaa väistyä muiden trendien tieltä.

Matka- ja äitiysblogit ovat myös suosittuja

Myös erilaiset matka- ja äitysblogit keräävät yleensä runsaasti lukijoita. Matkablogeissa bloggaaja voi jakaa kokemuksiaan erilaisista matkakohteista. Parhaimmillaan näistä vinkeistä on hyötyä muille samaan kohteeseen matkustaville lukijoille. Vinkit saattavat liittyä esimerkiksi hyviin shoppailukohteisiin ja pääsylippujen hankkimiseen erityisen näppärällä ja edullisella tavalla. Suosituissa turistikohteissa lippujen jonottamiseen saattaa mennä useampi tunti, mutta asiantuntevan oppaan avulla jonottaminen on mahdollista välttää.

Äitiys- eli mammablogit tarjoavat parhaimmillaan vertaistukea muille äideille. Blogien kommenttikentissä on mahdollista vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Monelle juuri tämä on tärkein syy aloittaa oma mammablogi. Blogeissa saattaa vilahtaa myös lastenvaatevinkkejä ja toisinaan joku toinen äiti saattaa ansaita muutaman rovon siitä, että suosittelee hyväksi kokemiaan lastenvaatteita tai -tarvikkeita toiselle äidille. Näin sekä lukija että bloggaaja hyötyvät blogista.