Okategoriserade

Miksi ihmiset pitävät blogeja?

 

Blogin pitäminen on suosittu harrastus, mutta osalle – vaikkakin harvalle – se on myös mieluisa työ, joka tarjoaa mahdollisuuden ansaita rahaa mielekkäällä tavalla. Blogien pitämisen suosion taustalta löytyy useita syitä, joista kerromme tällä sivulla muutaman.

Blogi antaa tilaisuuden harjoittaa luovuutta sekä omia kirjoitustaitoja

Blogi on helppo pistää pystyyn. Tästä syystä blogeja syntyykin erittäin paljon. Niitä kuitenkin myös häviää erittäin paljon, kun suuri osa kirjoittajista huomaakin, että blogin pitäminen elossa vaatii yllättävän suuren määrän työtä. Parhaimmillaan blogi tarjoaa kuitenkin tilaisuuden harjoittaa omaa luovuutta. Se tarjoaa alustan, jolla kertoa omasta elämästään juuri sen verran kuin haluaa kertoa.

Moni bloggaaja on saattanut haaveilla ammattikirjailijan tai -toimittajan urasta. Blogi on oivallinen väylä kokeilla omien kirjoitustaitojen kantavuutta. Se on myös oivallinen kanava harjoitella kirjoittamista sekä hioa omia taitoja. Kun omat kirjoitukset saavat aikaan keskustelua, on tämä oivallista palautetta bloggaajalle. Moni bloggaaja onkin sitä mieltä, että juuri lukijoiden antama palaute ja heidän kanssaan käytävä keskustelu ovat blogin parasta antia. Osa bloggaajista on saattanut harrastaa lapsena tai nuorena kirjeenvaihtoa ja bloggaaminen on aika luonnollinen jatkumo tälle harrastukselle.

Blogi voi tarjota vertaistukea

Yllättävän moni perustaa blogin äitiyslomalla. Tällöin blogi voi tarjota vertaistukea. Äitiysblogin kirjoittaminen kerää bloggaajan ympärille virtuaalisen turvaverkon, jonka kanssa vaihtaa ajatuksia. Parhaimmillaan tällainen turvaverkko saattaa jopa lieventää äidin mahdollisesti kokemia yksinäisyyden ja epävarmuuden tunteita. Toisten kanssa jaetut kokemukset ja tunteet tuovat bloggaajalle helposti aivan uudenlaisia ajatuksia, ideoita ja itsevarmuutta.

Moni bloggaaja bloggaa myös omasta sairaudestaan tai lapsensa sairaudesta. Tällöin vertaistuen merkitys voi olla erityisen tärkeää. Osa sairastaa niin harvinaisia sairauksia, että blogi voi olla lähes ainoa mahdollisuus löytää samojen asioiden kanssa painivia lukijoita. Samaa sairautta sairastavien tarjoamat käytännön vinkit voivatkin olla kullanarvoisia eikä harvinaista sairautta sairastavan tuntemuksia voi ymmärtää paremmin kukaan muu kuin saman kokenut lukija tai kanssaeläjä. Kirjoittaminen voi auttaa purkamaan sairauden aiheuttamia negatiivisia ajatuksia sekä pelkoja. Kun peloista ja negatiivisista ajatuksista uskaltaa avautua, on oma taakka edes hieman kevempi kantaa.

Blogi voi olla keino ansaita oma elanto mielekkäällä ja joustavalla tavalla

Moni perustaa blogin ansaitakseen rahaa. Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että ainakin Suomessa tämä on vielä haastava tehtävä. Toki blogilla voi ansaita taskurahoja melko helpostikin, mutta jos tavoitteena on ansaita elantonsa pelkästään bloggaamalla, niin ollaankin melko haastavan tilanteen edessä. Mahdotonta tämäkään ei toki ole – Suomessakaan. Meilläkin on jo useampiakin esimerkkejä bloggaajista, jotka ovat onnistuneet tässä tavoitteessa ja ansaitsevat blogillaan sievoisia summia.

Kannattaa kuitenkin miettiä, kuinka pitkälle on valmis myymään oman yksityisyytensä blogin menestymisen eteen. Monesti nimittäin suositut blogit vaativat bloggaajalta aivan erityistä heittäytymistä ja yksityisyytensä rajojen venyttämistä. Kasvottomina ja anonyymeina kirjoitettujen blogien aika alkaa olla ohi eivätkä tällaiset blogit kovin helposti kerää valtavan suuria lukijamääriä. Nimenomaan ihmiset blogin takana kiinnostavat. Toisinaan saattaakin tuntua, että suositut blogistit ovat valmiita myymään jopa lastensa yksityisyyden saadakseen bloginsa menestymään. Rajanveto oman ja perheen yksityisyyden sekä blogin välillä onkin usein haastavaa.