Uncategorized

Mikä blogeissa viehättää?

Netistä löytyy erilaisia blogeja pilvin pimein. On sisustusaiheisia blogeja, matkablogeja, hääblogeja, lifestyle-blogeja, lapsiperheblogeja ja kaikkea siltä väliltä. Osa blogeista on kiehtonut lukijoita monien vuosien ajan, mutta osa kuihtuu kasaan pian luomisensa jälkeen. Mikä blogeissa sitten oikein viehättää? Kerromme tässä artikkelissa muutaman syyn, joiden ansiosta blogit ovat vuodesta toiseen lukijoiden suosiossa.

Tirkistelyn halu

Blogeissa ja suosituissa tosi-tv-sarjoissa on oikeastaan jotain perin samanlaista. Osittain niiden molempien suosio perustuu nimittäin lukijoiden tai katselijoiden tirkistelynhaluun, joka on monissa ihmisissä kovin voimakas tarve, myönsimmepä sitä tai emme.

Tosi-tv-sarjat sekä blogit antavat yleisölle sallitun ja laillisen tilaisuuden tirkistellä ja seurata toisten elämää. Blogeissa kasvottomien ja anonyymien kirjoittajien aikakausi on ohitse. Mitä enemmän oman elämänsä verhoa bloggaaja uskaltaa raottaa, sitä kiinteämmin lukijat yleensä hänen blogiaan seuraavat. Ainakin, jos bloggaajan elämässä on mitä raottaa ja mistä ammentaa jutun juurta, kerta toisensa jälkeen, päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

Samaistumisen halu

Toinen seikka, joka saa etenkin monet nuoret seuraamaan blogeja, on se, että bloggaajiin halutaan samaistua. Etenkin, jos bloggaaja tuntuu viettävän satumaisen upeaa ja hulppeaa elämää, johon kuuluvat matkat kaukomaihin, hemmotteluhoidot, kalliit vaatteet ja ihanat ruuat. Varsinkin nuorista lukijoista voi helposti tuntua, että blogia seuraamalla hänkin saa tilaisuuden elää joskus samanlaista elämää kuin hänen ihailemansa bloggaaja. Kaikille toki ei ole taloudellisia resursseja toteuttaa tällaista elämäntapaa, jolloin erilaiset rahoitusvaihtoehdot ja niitä esittelevät sivustot, kuten Freedomrahoitus voivat tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Bloggaajat voivat tuntua lukijoista kuin ystäviltä

Tutkittaessa tosi-tv-ohjelmien koukuttavuutta on huomattu, että innokkaimmat katsojat saattavat kokea tosi-tv-tähdet lähes ystävikseen, tietäväthän he tv-ruudun välityksellä heistä enemmän kuin moni tietää oikeista ystävistään. Juuri tämä saa monet koukuttumaan tosi-tv-sarjoihin. TV:n avaaminen sarjan esitysaikaan on kuin ystävän tapaamista ja hänen kuulumistensa kyselyä. Eikä tällainen “ystävyys” vaadi vastavuoroisuutta, vaan tosi-tv-ystävän voi klikata pois elämästään helposti yhdellä kaukosäätimen klikkauksella, jos suhde alkaa tuntua liian kiinteältä, tai jos “ystävän” naama alkaa ärsyttää.

Samanlaista viehätysvoimaa voidaan jälleen löytää blogeista. Innokkaimmat lukijat seuraavat bloggaajan elämää erittäin kiinteästi ja saattavat kokea, että bloggaajasta tulee heille ikään kuin ystävä tai ystävän korvike. Etenkin yksinäisten ihmisten kohdalla tällainen “ystävä” saattaa tuntua lohduttavalta, etenkin, jos blogin kautta on mahdollista kommunikoida uuden “ystävän” kanssa.

Ilmainen sisältö luo matalan kynnyksen tutustua tarjontaan

Suurinta osaa blogeista voi lukea täysin ilmaiseksi, minkä vuoksi niiden sisältöjen käyttäminen ja kuluttaminen on matalan kynnyksen toimintaa. Yleensäkin sanat ilmainen ja maksuton houkuttelevat monia ainakin kokeilemaan erilaisia tuotteita ja palveluita. Monelle ilmaiset blogit saattavat olla jopa maksullisten aikakauslehtien korvike.

Blogit ovat helposti saavutettavia

Kaiken edellä mainitun lisäksi blogit ovat helposti saavutettavia. Niitä voi lukea ajasta ja paikasta riippumatta, vaikka keskellä yötä, täysin suunnittelemattomasti. Mieleistä sisältöä voi klikata auki juuri silloin kun haluaa. Lisäksi nykyaikaisissa blogeissa on yleensä huomioitu mobiilikäyttäjät aivan erityisen hyvin, mikä tekee blogien kuluttamisesta mobiililaitteilla erityisen mielekästä. Tämä lisää entisestään blogien ajasta ja paikasta riippumatonta luonnetta, sekä lisää niiden saavutettavuutta.