Uncategorized

Millainen on ammattibloggaajan tyypillinen työpäivä?

Puhuttaessa ammattibloggaajista monen ajatuksissa siintävät upeat ravintolaillalliset, kaukomatkat, merkkivaatteet, viimeisen muodin mukainen sisustus ja muut vastaavat asiat, jotka kertovat bloggaajan ylellisestä elämäntyylistä. Kun kuitenkin tarkastellaan ammattibloggaajan tyypillistä työpäivää, astuu arki vahvasti mukaan kuvaan, ja vähitellen voi huomata, että luksuksen osuus on loppujen lopuksi melko pieni elämää. Ammattibloggaaminen on aivan oikeaa työtä, eikä suosituksi ammattibloggaajaksi nousta hetkessä, vaan se vaatii runsaasti aikaa ja vaivannäköä. Ammattibloggaajan tyypillisen työpäivän sisältö riippuu hyvin pitkälti bloggaajan omista rutiineista sekä siitä, minkälainen blogi on kyseessä, mutta piirrämme tässä artikkelissa joitakin yleisiä suuntaviivoja, joiden varaan ammattibloggaajan tyypillinen työpäivä yleensä rakentuu ja millaisia työvälineitä hän työssään tarvitsee.

Hyvät työvälineet ovat ammattibloggaajalle tärkeät

Jotta bloggaaja voisi saavuttaa työssään parhaan mahdollisen lopputuloksen, tulee hänen blogialustansa olla kunnossa, ja hänellä tulee olla käytössään riittävän laadukkaat työvälineet. Valokuvien ottamista varten monella ammattibloggaajalla on hyvä järjestelmäkamera, ja moni bloggaaja on myös käynyt valokuvauskursseilla, jotta saisi kamerastaan kaiken mahdollisen hyödyn irti. Osalla on käytössään jopa oma ammattivalokuvaaja, joka ottaa blogin kuvat bloggaajan puolesta.

Suuri osa bloggaajista kirjoittaa ja muokkaa blogitekstit laadukkaalla läppärillä, mutta tien päällä laadukas ipad on monen bloggaajan valinta, sillä kevyt ja pienikokoinen laite kulkee näppärästi mukana matkoilla, ja sen ominaisuudet riittävät monenlaisten töiden suorittamiseen. Suuri osa bloggaajista työskentelee kotoa käsin, ja usein heillä on kotonaan oma työhuone tai työpiste. Moni bloggaaja on esitellytkin oman työpisteensä blogissaan, ja kuvien perusteella niissä usein korostuvat viihtyisyys ja käytännöllisyys. Hyvä valaistus ja hyvä työtuoli ovat työpisteen tai -huoneen tärkeimpiä elementtejä.

Tyypillinen työpäivä sisältää suunnittelua ja kommentteihin vastaamista

Tyypillisenä työpäivänään ammattibloggaaja suunnittelee tulevia blogipostauksia ja vastailee lukijoiden jättämiin kommentteihin. Lukijoiden kanssa käytävää vuoropuhelua ei tulisi koskaan aliarvioida, vaikka toisinaan kommenttiboksiin saattaakin tulla myös negatiivisia kommentteja, joiden käsittelyssä bloggaajan ammattitaito punnitaan. Osa bloggaajista on jopa ulkoistanut kommenttien suodatuksen jollekin toiselle, jotta ikävimmät kommentit eivät päätyisi lainkaan bloggaajan luettavaksi. Tämä auttaa jaksamaan työtä, joka voi ajoittain olla henkisesti melko rankkaakin.

Kuvaaminen ja kirjoittaminen ovat bloggaajalle tärkeitä taitoja

Tyypillisenä työpäivänään ammattibloggaaja kuvaa ja kirjoittaa. Kuvia ei välttämättä oteta päivittäin, vaan yhden kuvauspäivän aikana saatetaan ottaa kuvia useampaankin blogitekstiin. Osa bloggaajista hyödyntää ammattikuvaajien apua, mutta onpa osa valjastanut myös sukulaisensa kuvaajiksi Sara Siepin tapaan. Ammattibloggaaja kirjoittaa paljon, ja onkin tärkeää, että hän osaa kirjoittaa nopeasti ja sujuvasti tekstiä, jota on myös miellyttävä lukea.

Entäpä se luksus – onko sitä?

Kuten huomata saattaa, ei ammattibloggaajan tyypillinen työpäivä yleensä sisälläkään aivan niin paljon luksusta kuin blogin perusteella saattaisi luulla. Kannattaa aina muistaa, että blogi on vain pieni otos bloggaajan elämästä, ja että siinä yleensä pyritään tuomaan esiin juuri vain ne parhaat palat. Osa blogin upeimmista kuvista saattaa olla jopa lavastettuja. Moni ammattibloggaaja toki matkustelee melko paljon, ja nauttii upeista ravintolaillallisista, mutta osittain vain siksi, että saisi blogiinsa laadukasta ja mielenkiintoista sisältöä. Aina kannattaa siis muistaa, että bloggaaminen on niin kovin paljon muutakin kuin pelkkää luksusta, eli usein aivan oikeaa ja kovaa työtä!